INSTALLATIE
BEDRIJFS MUZIEK​COMMERCIËLE AUDIO​GEÏNSTALLEERD GELUID​LIVE GELUID​MENGEN VAN CONSOLES​PRO GELUID


RCF brengt de stem terug naar de San Prosdocimo Militaire Kathedraal
Belli & Pettinati heeft RCF gekozen voor de restauratie van de Duomo dei Militari, een kerk van historische betekenis in Padua (Italië). De RCF L 2406-T-kolomluidsprekers behouden een kleine footprint en gecombineerd met compacte S 5012-subwoofers, zorgen voor een volledig dynamisch bereik, hoge verstaanbaarheid en uitstekende muzikale prestaties voor kerkdiensten en livemuziekevenementen die door de faciliteit worden georganiseerd.

De kerk van San Prosdocimo is van zeer bijzondere betekenis omdat het de eerste militaire kerk was die werd gebruikt door het Italiaanse Ministerie van Defensie. Gebouwd in Padua tussen de 15e en 17e eeuw (de oorspronkelijke constructie op de site dateert echter al van 1180), werd het verschillende keren gewijzigd en uitgebreid tot het begin van de 19e eeuw, toen de emanaties van Napoleon het hadden aangepast en getransformeerd, inclusief andere plaatsen van aanbidding, een bakkerij en een militair pakhuis. Vervolgens begonnen de restauratiewerkzaamheden in 1988, waarbij het gebouw in 1990 opnieuw werd ingewijd en heropend voor openbare erediensten met zijn eigen militaire kapelaan.

De gevolgen van de aardbeving in 2012 in Emilia maakten het ontoegankelijk tot 2019, toen een nieuwe en definitieve restauratie werd gestart. Binnen bevat het naast kostbare werken, zoals schilderijen, sculpturen en artistieke glas-in-loodramen, een indrukwekkend pijporgel, het resultaat van een samenwerking tussen twee gespecialiseerde Duitse bedrijven – Steinmeyer, die zich bezighield met het geluid en Laukhuff, de console elektrisch-elektronische bedieningselementen – die onder meer in staat zijn om 64 vrije geheugencombinaties te garanderen voor persoonlijk gebruik van een artiest.

Vorig najaar begon een haalbaarheidsstudie voor de implementatie van de nieuwe audio-installatie, met enkele gegeven beperkingen: het gebruik van materialen die in de loop van de tijd betrouwbaar zijn en waarvoor geen gespecialiseerde hulp nodig is voor hun dagelijks beheer; een niet-invasieve lay-out, maar geïntegreerd in de architectonische kenmerken van de locatie (die vanwege zijn oorsprong en historiciteit wordt beschermd door de Superintendence of Fine Arts) en die de mogelijkheid biedt om gemakkelijk kleine, geselecteerde akoestische muziek en artistieke evenementen te organiseren.

“Het audiosysteem dat is gekozen is RCF, om de nodige hoge betrouwbaarheid en beschikbaarheid te garanderen. Het merk biedt specifieke soorten materialen voor dit soort installatie. “Willy Gubellini, medeoprichter van Belli & Pettinati, verklaart: “Het audiosysteem dat is gekozen is RCF, om de noodzakelijke hoge betrouwbaarheid en beschikbaarheid te garanderen. Het merk biedt specifieke soorten materialen voor dit soort installatie. ” Na een akoestische analyse van de omgeving, virtueel nagebouwd met de Ease Focus III-software, en een realistische confrontatie met de echte behoeften van de structuur, werd een uniek audiosysteem ontworpen dat aan de verschillende behoeften kan voldoen. “Maximale spraakverstaanbaarheid zonder hoge geluidsniveaus te bereiken tijdens religieuze diensten, omgevingsmuziek die wordt gespeeld tijdens openbare gebeden, de mogelijkheid om op comfortabele wijze eenvoudige maar belangrijke muziekevenementen of ceremonies te organiseren zonder de noodzaak van enige ongemakkelijke bediening of extra apparatuur. In de praktijk één systeem voor elke behoefte. ” Willy gaat verder.
Er werden vier RCF L 2406-T compacte 3-weg full-range kolomluidsprekers met gecontroleerde richtingsgevoeligheid geïnstalleerd. Dankzij de zeer verstaanbare stemweergave in combinatie met een uitstekende muziekweergavekwaliteit tot 126 dB max SPL, is het de ideale keuze voor vaste installaties waar moeilijke omgevingsakoestiek of architectonische beperkingen de luidsprekerafmetingen en -plaatsing beperken. Voor geluidsversterking van livemuziek, waar meer energie nodig is voor lage frequenties, zijn twee RCF S 5012 subwoofers met 12 ”woofers beschikbaar, die lateraal op de grond aan de rand van de pastorie zijn geplaatst.

Microfoons (zwanenhalsmicrofoon voor ambo en stoel, grensmicrofoon voor altaar en draadloze handmicrofoon voor directe interventies) zijn rechtstreeks aangesloten op een Xilica-processor en via het Dante-protocol naar de RCF DPS 604X- en IPS 2700-versterkers gestuurd. Wat betreft het ‘live’-gedeelte, tegenover het altaar is het mixerstation, bestaande uit een RCF F12 XR analoge mixer, die, via optische vezel verbonden met de QR1, wordt gebruikt als een voormix voor de koormicrofoons die aan de balken hangen. voorzijde van het orgel en, indien nodig, voor geluidsversterking van akoestische instrumenten. De audio-installatie werd gecompleteerd door twee paar RCF MQ 100L-luidsprekers (twee lateraal in het altaargebied en twee lateraal tegenover het orgel / koorgebied) voor gelijktijdig luisteren naar de monitor wanneer de twee ruimtes tegelijkertijd aan het werk zijn.
“Ik moet zeggen dat het audioresultaat tijdens was zeer positief en het luisteren naar Gregoriaanse gezangen van liturgische muziek en klassiek orkest was bijzonder spannend.”Elke functie wordt bediend via het aanraakbedieningspaneel van de Xilica. Dit regelt ook de verlichting en het openen van de zijramen van de pastorie. “Ik moet zeggen dat het audioresultaat tijdens de tests en de ingebruikname van de microfooninstelling, ook dankzij de akoestiek van de plaats die meer gecontroleerd bleek te zijn dan verwacht, zeer positief was en naar enkele stukken luisterde (gregoriaanse gezangen van liturgische muziek en klassiek orkest) was bijzonder opwindend. “- Willy merkt op -” Ondanks dat we elkaar voor deze gelegenheid niet kenden en onszelf in zo’n eigenaardige context opereerden, met alle moeilijkheden en complicaties die plotseling voortkwamen uit de verspreiding van het virus, was de ervaring – voor iedereen, denk ik – zeer positief, met technische feedback die de verwachtingen overtrof.