Een concert van Queen tribute band MerQury in de Merkers Adventure Mines bezoekersattractie in Duitsland heeft de ware waarde van het HDL 30-A line array-systeem van RCF aangetoond.

Tijdens een concert van de Queen tribute band MerQury in Merkers, Thüringen, Duitsland, bewees het Line Array System HDL 30-A van RCF zijn waarde onder extreme omstandigheden.

Merkers-avonturenmijnen bieden een hele reeks speciale functies. Een voormalige grote bunker voor kaliumzout op een diepte van 500 meter doet dienst als “concertzaal”. Met zijn slangachtige vorm (22 meter breed en 15-17 meter hoog), op een lengte van 250 meter en met muren van kaal gesteente, biedt de bunker uitdagingen voor bands en geluidsmanagers.

De wereldwijde tourband MerQury heeft een sterke schare fans en het concert was dus weken eerder uitverkocht en de verwachtingen waren hooggespannen. PVS Jena, de verantwoordelijke evenementendienstverlener, gebruikte RCF’s actieve 2-way line array-systeem HDL 30-A, dat PVS Jena onlangs aan zijn verhuurpark heeft toegevoegd. Andere gebruikte RCF-componenten waren de SUB 9007, SUB 9004, TT22-A Front Fills, TT052-A Lip Fills en 2 × 2 TT22-A in 2 vertragingslijnen.

Jens Peterlein, algemeen directeur van PVS Jena, merkte op: “Het HDL 30-A-systeem bood ons een uitstekende service tijdens dit speciale concert. Vanwege het compacte ontwerp en het lage gewicht en de ongebruikelijke afmetingen in dit assortiment, past het systeem perfect bij de gelegenheid en de locatie. De installatietijden in Merkers zijn kort en de levering via de put is zeer complex en vereist de meest precieze voorlopige planning – 500 meter met de lift en vervolgens 15 minuten met de ondergrondse transporter naar de evenementenhal. Elke beweging moet worden overwogen. Met RCF’s softwaretool RDNet, inclusief de voorspellingstool toegevoegd aan versie 3.1, konden we het systeem ruim van tevoren simuleren, nauwkeurig configureren en snel installeren, nog een doorslaggevend voordeel bij live gebruik. ”

Het doel van het installeren van het geluidshandhavingssysteem was om het gebied achter het podium en het podium zo stil mogelijk te houden en het geluid te beperken tot 100 meter voor de locatie en het publiek – uiteraard rekening houdend met de unieke reflectiekenmerken van de grote bunker. 2x 8 HDL 30-A modules (hangend) en 4x Sub 9007-A (zijkant), 4x Sub 9004-A (midden) werkten als de belangrijkste PA. De subs werden elk in Cardioid-modus geplaatst en de akoestiek geoptimaliseerd met behulp van een voorgeprogrammeerde preset. RCF TT22-A modules dienden als voorvullingen en twee TT052-A als bijna vullingen. Terwijl de muzikanten van de band speelden met een in-ear systeem, gaf zanger en frontman Johnny Zatylny er de voorkeur aan om met twee monitorboxen (TT25CXA) op het podium te spelen.

Op een afstand van 30 m en 60 m van het podium zorgden 2 × 2 TT22-A multifunctionele luidsprekers die als vertraging werkten voor een homogeen geluid, zelfs in de achterste rijen. Reflecties door de achterwand van de tunnel groeven de berg in en moesten tot een minimum worden beperkt.

Zelfs de laatste rijen kregen volgens Peterlein de indruk van het podium als enige geluidsbron. “In feite stond het publiek in de achterste rijen van dit uitverkochte concert midden in de actie en vloog het onmiddellijk in brand. Dat was heel indrukwekkend ‘, voegde Peterlein toe. Met de nieuwste versie van RDNet-software kunnen de parameters voor kamertemperatuur en vochtigheid afzonderlijk worden aangepast. PVS Jena kon het systeem daarom tijdens het evenement en in realtime aanpassen aan de akoestische parameters en de akoestiek van de kleedkamer van de locatie.